lördag 7 augusti 2010

Nobelpriset i 3D-pussel

Såhär ser det ut ute i snickarbon just nu. Jättemånga små mdf-bitar som enligt uppgift ska gå att pusslas ihop till en bokhylla till hallen. Tur att han är ingenjör, maken. Eller kanske snarare: det märks att han är ingenjör...

Published with Blogger-droid v1.4.9

onsdag 4 augusti 2010

Odling som tippar över

Jag måste ju också visa vår stora betonglåda på framsidan, som vi gjorde förra året. Det är lite skillnad i hur planteringen ser ut nu, måste jag säga... Stäppsalvian blev jättehög och blommade så vackert för nån månad sen. Men nu har den mest tippat över och ligger nästan helt framåt istället. Gullbandsgräset har inte blivit lika högt som förra året, men är ordentliga tuvor. Dagliljorna har också vuxit till sig och blivit ordentliga tuvor, men de hänger också mer över kanten än att de står stolta. Vet inte varför, kan det vara för lite sol? Eller för mycket? De har kraftig sol hela förmiddagen, men vid lunch så hamnar de i skugga... Eller är det jordkvaliteten som spökar på nåt sätt? Hmm, så mycket att lära.

Men dagliljorna blommar fantastiskt vackert, eller hur?! Så intensiv rödorange färg. Och mot den intensiva blålila stäppsalvian... Mmm mums för ögat!

tisdag 3 augusti 2010

Skördetid, del 1

Vi har faktiskt börjat skörda lite i vår trädgård. Vinbärsbuskarna, som vi planterade förra året, har mognat och det blev rätt ordentligt, framförallt med vita vinbär. Nu är bara frågan - vad gör man med dem? Röda och svarta har jag bättre koll på, men vita...? Nåt kul ska vi nog kunna hitta på, men jag är tacksam för tips och idéer!

På baksidan håller prydnadspumpan på att ta över helt. Den växer nåt helt enormt!!! Nu har jag, med en del våld, tvingat ut den utanför vår odlingslåda, annars skulle det inte bli nåt kvar där alls. Så nu tar den över gräset och skogen istället, med långa armar som kryper framåt så snabbt att man nästan ser det!

Men det är inte bara blad och grönska. Det blir pumpor också. En har börjat bli rätt stor, den är ungefär 1 dm nu (förmodligen 2 imorrn), och sen finns det kart till 4-5 ytterligare.

Inne i lådan växer det också. Gurkor till exempel. Vi har skördat två hittills och minst två till blir det, de är nästan klara. Det finns några mindre kart också, så det kan bli fler...

Sen kommer vi till tomaterna. Som jag skrev för ett par veckor sen höll det på att svämma över totalt. Sen dess har jag rensat ut rätt mycket blad, och lyft ut 3 av aubergine-plantorna så nu är det lite luftigare (dock ej mer kontrollerat, det är fortfarande kaos... :-). Och vi har gott om tomatkart, men än är det inte ett enda som har börjat få färg. De här nedanför är bifftomater, så de ska nog få lite mer storlek också innan de börjar mogna.

Körsbärstomaterna hänger också i klasar och ser nästan mer ut som vindruvor än tomater.


Och sen har vi våra fruktträd, som inte alls är så pigga. Det är nästan inga äpplen alls i år, även om det vi planterade för två år sedan nu har börjat växa till ordentligt. Plommonträdet jag satte i våras har, förstås, inte heller givit något - men det gamla och förstörda trädet vi satte på baksidan visar förvånansvärd livskraft. I våras blommade det ju helt fantastiskt, det var så vackert. Några av blommorna började utveckla sig till kart, men det var bara ett som klarade sig. Och det har någon insekt ätit på. Så med lite tur kan vi skörda ett halvt plommon senare i sommar! :-) Men visst är det fint, det börjar få riktigt vacker färg nu.

måndag 2 augusti 2010

Nu sover vi i mörker

Som jag skrev tidigare blev det väldigt ljust i vårt sovrum, med två takfönster. Och det är väldigt ljusa morgnar den här årstiden... Till slut har vi fått mörkläggningsgardiner på plats. Vi ville förstås inte köpa den färdiga lösningen som fanns från leverantören av takfönstrena - den var nämligen snordyr! Äh, det där kan vi väl göra själva, tänkte vi (som vanligt). Det tog ett par månader, men nu är de äntligen på plats!


Och ja, jag sover bättre nu... :-)

söndag 1 augusti 2010

Huset är klart!

Vi kallar det numera för klart iallafall. Vi har nämligen börjat använda vårt sista rum - badrummet på övervåningen. Det sista jobbet tog nog nästan två semesterveckor, och vi förstår inte riktigt hur det kunde ta så lång tid. Men det var mycket pill, både med sjöstenen, sneda väggar och tak och emellanåt kändes det som att högre krafter arbetade mot oss. Men nu är det klart!!! (förutom duschvägg, tvättnedkast och en del andra detaljer... ;-) Så välkommen in!


Här uppe är det vitt, grått och turkost som gäller. Färger och strukturer från skärgårdsnaturen. Granitgrått klinker som möter stenstranden... Till höger är toalett och duschhörna på plats (nyligen använd, för det är alldeles blött på golvet på de här bilderna). Spolknappen till toaletten och duschväggarna saknas fortfarande.


Inne i duschhörnan har vi valt vit mosaik, inte bara för att bryta av och få ett annat mönster där utan också för att vi har ett runt hörn i duschen (som jag har missat att dokumentera, får återkomma med bild på det), det gömmer sig bakom hörnet till höger i bilden nedanför.


Och så har vi ju den omtalade sjöstenen på plats. Det var pilligt, tog tid och vi hann bli nervösa över att de inte skulle räcka. Stenarna plockade vi, som jag berättat tidigare, på en strand i Danmark när vi var där på resa för ungefär två år sen. Då visste vi inte hur stort utrymme vi skulle fylla och vi visste inte hur tunna de behövde vara. Nu har vi sorterat dem i tjocklek, lagt ut och sett att det skulle nog räcka ändå, plockat bort och sen lagt dit igen. Det var lite av ett pussel, för att inte tala om hur pilligt maken hade det med fogen runt alla stenar - men oj vad bra det blev!!! Det är bara inte jättesnyggt (ja jag vet, blygsamhet är en av mina största dygder.. ;-) det är också jätteskönt att stå på!


Om vi sedan vänder oss åt andra hållet så har vi vår badrumsmöbel. Vi har haft en del funderingar kring att bygga egen möbel och gjuta handfatet i betong, men vi har skjutit det på framtiden. Vi ville börja använda badrummet snabbt, så det blev inköp från det stora möbelvaruhuset istället. Men vi gillar det. Handfatet är så kallat "gjutmarmor" och väldigt grunt, vilket gör att vi kan utnyttja de högblanka grå lådorna ordentligt. Till höger ser ni ett hål i golvet (bakom sopkorgen). Det är tvättnedkastet som går rakt ner i tvättstugan. Här ska vi bygga nån slags möbel och montera in den gamla sopnedkastluckan. Designen är inte riktigt fastslagen, men vi har ett par idéer...